De komende jaren zal iedereen over gaan op IBAN (dit staat voor International Bank Account Number) als rekeningnummer.  Na 1 februari 2014 betaalt iedereen in Europa op dezelfde manier. Dit geldt voor consumenten en voor bedrijven. Bedrijven die internationaal zaken doen gebruiken IBAN al langer, het is dan ook niet iets nieuws. Iedereen heeft al een IBAN, dit nummer bestaat uit uw huidige rekeningnummer, dat vooraf wordt gegaan door de landcode (NL voor Nederland), een controlegetal (twee cijfers), een code van de bank (in Nederland vier letters) en één of meerdere nullen. U vindt uw IBAN al op uw rekeningafschriften en bij internetbankieren.

Voor bedrijven is het belangrijk om voor de overgang tijdig acties te ondernemen. Februari 2014 lijkt ver weg, het zal u echter tegenvallen wat er veranderd moet worden. Denkt u hierbij aan:

Alle rekeningnummers die in uw administratie zijn opgenomen, moeten worden omgezet naar IBAN. Bijvoorbeeld van medewerkers, klanten, leveranciers, relaties, leden en/of donateurs. Via creditcard.nl kunt u gebruik maken van een IBAN/BIC converter.

Ook alle communicatiemiddelen moeten worden aangepast waar het rekeningnummer op vermeld staat! Denk hierbij aan uw loonstroken, facturen, formulieren, briefpapier, websites en andere communicatiemiddelen waar uw rekeningnummer op staat, deze moeten tijdig worden aangepast aan IBAN. Uw huidige voorraad briefpapier moet u dus ook afbouwen.

Na 1 februari 2014 kunt u het huidige rekeningnummer en de huidige incasso’s en overschrijvingen niet meer gebruiken. U kunt nu al gebruik maken van de nieuwe betaalproducten, kies voor de overgang een realistische datum.
Hierboven dus alvast enkele voorbeelden om aan te geven dat de overgang naar IBAN niet vanzelf zal gaan, u bent dus genoodzaakt om er (nu al) rekening mee te houden.

Indien u vragen heeft over deze overgang, over de acties die u zult moeten ondernemen o.i.d. dan horen wij die graag!