Voorheen

Vóór 1 januari 2014 kon men de uitbetaling en dus de fiscale claim van een ontslagvergoeding uitstellen door deze vergoeding onder te brengen in een stamrecht B.V. Dit werd een ‘stamrechtvrijstelling’ genoemd. Met deze belastingfaciliteit kon men bijvoorbeeld een extraatje sparen voor later. Helaas is dat niet meer mogelijk.

Nu

Het kabinet wil het consumeren stimuleren, daarom heeft het kabinet sinds 1 januari 2014 de stamrechtvrijstelling laten vervallen. Het is dus niet meer mogelijk om een ontslagvergoeding die nu wordt uitgekeerd onder te brengen in een stamrecht B.V. om zo een fiscale claim uit te stellen. Wel is het mogelijk om een lijfrente aan te gaan bij een derde (bijvoorbeeld een bank- of verzekeringswezen). Over ontslagvergoedingen moet nu in één keer belasting worden betaald tegen het gebruikelijke inkomstenbelasting tarief.

Overgangsregeling

Voor een ontslagvergoeding die nu nog in een stamrecht B.V. zit geldt dat deze ineens uitbetaald kan worden (voorheen was gebruikelijk dat uitbetalingen periodiek plaats vonden). Deze eenmalige uitbetaling telt voor 80% mee voor de inkomstenbelastingheffing. Om van deze overgangsregeling gebruik te kunnen maken is de voorwaarde dat de werkgever het betreffende bedrag voor 15 november 2013 aan de stamrecht B.V. heeft overgemaakt.

 

 

Wat wij nu voor u kunnen betekenen

Wat u wel kunt doen met uw ontslagvergoeding is deze omzetten in een lijfrente. Dit doet u extern bij bijvoorbeeld een bank- of verzekeringswezen. Wij kunnen u hierover adviseren en bijstaan. U kunt vrijblijvend contact opnemen over de mogelijkheden.

Door: Jesse Voorn